Den vackre lotsens dotterdotter

Start
Iris
Urval av bilder
Boken
- Kapitel 1
- Kapitel 2
- Kapitel 3
- Kapitel 4
- Kapitel 5
- Kapitel 6
- Kapitel 7
- Kapitel 8
- Kapitel 9
- Kapitel 10
- Kapitel 11
Handla boken

Kapitel 1. Barndomstid

1906 i maj föddes Iris i mormors vita stuga som ligger nära sjön närmast söder om Brandbryggan i centrala Dalarö. Iris far, lotsen Frithiof Wahrenberg, hyrde övre botten av svärfar och svärmor Dahlström. Dit kom ackuschörskan Sonja Blomqvist, som ordnade med förlossningen. Kyrkoherden på Dalarö hette då Israel Zetterqvist. Han var så glömsk att fel födelsedatum blev inskrivet - 5 maj - istället för det riktiga som alla visste om – 15 maj. Men detta var ju skrivet och det gick nu inte att ändra på…….……


Anders Zorn flyttar in

Det var i detta övre hus som grosshandlare Lamm hyrde om somrarna under 22 års tid. Där förlovade sig vår stora målare Anders Zorn år 1882 i bersån med dottern Emma Lamm. Här bode paret Zorn/Lamm sedan under åtta somrar och här målade Zorn flera av sina mest berömda verk. Iris morfar Gustav satt modell för Zorn. På Köpenhamns Stadsmuseum finns, väl inlåst och vaktad, Zorns tavla Vågskvalp. Det är den mest hänförande tavla man kan tänka sig. Den är målad nere på Gustav Dahlströms brygga, närmast söder om Brandbryggan. a) Gustav hade ju suttit modell så mycket och tyckte att han kunde få köpa en tavla av Zorn. Vid grinden till höger fanns det en härlig berså där Zorn satt och målade färdigt sina tavlor. När Zorn satt där vid sitt staffli frågade Gustav om han kunde få köpa tavlan. ”Nä, det går inte”, sa Zorn. ”Varför inte det?” ”Så här gör jag med den här tavlan…”, och så satte Zorn morakniven rätt igenom den………………….

Fotnot: Anders Zorns tavla Kapprodd pryder omslaget boken. Den är målad från samma brygga. Iris mamma Tyra är tolv år och är modell jämte Iris moster Ester. Ester är flickan som sitter längst ut på bryggnocken. I båtarna Tyras tvillingbror Theodor och kusin Georg Engel. Jutholmen skymtar bakom flickorna. Korsholmen i bakgrunden är inte naturtroget återgiven. Från Nationalmuseum i Stockholm är målningen av Anders Zorn från 1886 hämtad.


Gammelmormor Sofis valspråk kommer Iris fortfarande ihåg:

Man skall bo över sina tillgångar.

Man skall äta med sina tillgångar.

Man skall klä sig under sina tillgångar.

Det var så kallt på vintrarna nere i gammelmormor Sofis hus (det övre huset) att vattnet frös till is i hinken i köket. Sofi envisades med att inte skaffa elektriskt ljus, för det var djävulens påfund. Och telefon – djävulens påfund. Varken telefon eller elektriskt ljus drogs in så länge Sofi levde. Sedan, när hon flyttade upp till dottern Tyra, där det fanns värmeledning, (då var Frithiof redan död sedan ett halvt år tillbaka, han dog 1941 i augusti), var det varmt och gott.

Då sa hon: ”Hu va´ kallt du har….. Du har så kallt här att jag nästan fryser ihjäl – tacka vet jag min stuga.” ”Ja,” sa Tyra, ”det tror jag det när vattnet fryser i hinken - då är det varmt och skönt!”