Den vackre lotsens dotterdotter

Start
Iris
Urval av bilder
Boken
- Kapitel 1
- Kapitel 2
- Kapitel 3
- Kapitel 4
- Kapitel 5
- Kapitel 6
- Kapitel 7
- Kapitel 8
- Kapitel 9
- Kapitel 10
- Kapitel 11
Handla boken

Kapitel 2. Jularna och julmaten

Till julen fick det aldrig förekomma lutfisk, så länge Frithiof levde, utan det var gädda på julafton. Gäddan beställde Frithiof av fiskare Eriksson på Fåglarö. Han hade den finaste gäddan. Det skulle vara romgädda. Frithiof var inte hemma så många jular men då han var det gjorde han kaviar av den försiktigt urtagna rommen. Hinnan kring rommen togs varsamt bort, rommen slogs i en bunke som sedan vispades, slogs till skum, riktigt vitt skum. Sedan tillsattes fint fint hackad lök, konjak, kryddor. Den blev jättegod! Sedan skulle alltid gäddan kokas så att den låg krum. Det kallades för krumgädda.


Tyra gjorde en sagolikt god pressylta till jul. Hon lade den på en tallrik i en handduk med en skärbräda på och två strykjärn som tyngd. Så hade hon alltid gjort. Frithiof var hemma en gång och sade ”det där gumman lilla, det blir ingen press. Det här skall pressas på ett annat sätt”. Han gick ner och hämta en 25-kilos järntyngd och satte på syltan. Pang sa det och syltan sprätte iväg åt alla håll. Tyra kunde inte annat än att skratta och Frithiof blev alldeles till sig: ”Gumman lilla, gumman lilla, oj oj.”